Blog producenta kompozycji zapachowych — kompendium wiedzy

Blog

W zdecydowanej większości produktów spożywczych, które można znaleźć na półkach sklepowych, znajdują się różnego rodzaju aromaty. Ich celem jest poprawa walorów zapachowych i smakowych danego artykułu, czemu służą albo substancje powstałe w wyniku syntezy chemicznej, albo te otrzymane z substancji naturalnych. Czym cechują się drugie z wymienionych i jakie są ich rodzaje?

Zmysł powonienia odgrywa bardzo dużą rolę w życiu człowieka. Odpowiada nie tylko za wrażenia smakowe w trakcie jedzenia, ale także przyczynia się do przywoływania wspomnień, generowania emocji, pobudzania do działania, zwiększania koncentracji, a także do relaksowania się. Zapachy mają także zdolności terapeutyczne i mogą uspokajać, odprężać i koić. Właśnie tutaj sprawdzają się proste w użyciu świeczki zapachowe, dzięki którym nasze wnętrza mogą wypełnić się dowolnie dobranymi woniami. Dlaczego tak bardzo je lubimy i dlaczego warto zdecydować się na ich zakup?

Tworzenie kompozycji zapachowych, czyli mieszanin naturalnych lub syntetycznych substancji, to prawdziwa sztuka, którą zajmują się doświadczeni w tym zakresie specjaliści. Mają oni znakomicie wyczulony zmysł węchu, który zawdzięczają znajomości setek nut i akordów (połączenie kilku substancji o charakterystycznej nucie). Właśnie dzięki tak perfekcyjnej wiedzy co do swojego fachu, mogą oni dostarczyć nam – klientom – paletę różnorakich wrażeń węchowych. W jaki sposób tworzone są kompozycje zapachowe?

Zapachy, choć bardzo ulotne, odgrywają ogromną rolę w życiu człowieka. Mogą przywoływać wspomnienia, poprawiać nastrój, a także w znaczącej mierze wpływać na wrażenia smakowe w trakcie spożywania posiłku. Uznaje się, że to właśnie dzięki zmysłowi powonienia – w aż 90% - jesteśmy w stanie ocenić, czy dana potrawa jest dla nas smaczna czy nie. Wpływają na to zapachy lub aromaty, choć pomiędzy tymi dwoma określeniami istnieje kilka, bardzo nieznacznych różnic. Jakich konkretnie?

Człowiek odbiera pożywienie nie tylko zmysłem smaku. Zanim coś trafi do naszych ust, najpierw jest określane wzrokiem, kiedy podziwiamy jego kolor,  a także węchem, poprzez kuszący nas aromat. Zapach, jaki wytwarza dany produkt spożywczy, może nas zachęcić do skosztowania lub ostrzec, że coś nie nadaje się już do użycia. W dzisiejszych czasach, klienci są wyczuleni nie tylko na to, jak smakuje, ale także, jak pachnie dany produkt. Ponieważ pożywienie musi spełniać najwyższe standardy, do jego produkcji używane są innowacyjne aromaty, które pomagają spełnić oczekiwania odbiorcy. Sprawdźmy, czym one są i co warto o nich wiedzieć.