Jakie aromaty są dodawane do lodów?

Lody, tak jak inne wyroby cukiernicze, powinny kusić pysznym smakiem i intensywnym zapachem. W tym celu warto skorzystać ze sprawdzonych, bezpiecznych dodatków, jakimi są aromaty. Wzmacniają one walory smakowe różnych produktów spożywczych w sposób nieszkodliwy dla organizmu. Czytając poniższy artykuł, dowiesz się, jakie aromaty kryją się w lodach.

Pachnące dodatki w lodach

W procesie produkcji lodów ze względu na bardzo niskie temperatury często dochodzi do utraty zapachu ich poszczególnych składników. Z tego względu wielu producentów słusznie decyduje się na wykorzystanie naturalnych aromatów, które przywrócą im intensywny i słodki zapach. Bardzo często wystarczy ich niewielka ilość, aby wzmocnić smak lodów i zachęcić do konsumpcji. Do najbardziej popularnych należą przede wszystkim aromaty owocowe z cytrusów, wiśni i owoców jagodowych, np. malin czy truskawek. Często wykorzystuje się również bakalie, orzechy oraz wiórki kokosowe. W domowej produkcji można po prostu dodać je lodów albo kupić gotowe aromaty stosowane przez dużych producentów.

 

Aromaty w innych wyrobach cukierniczych

Aromaty dodawane do wyrobów cukierniczych muszą być odporne na działanie wysokich temperatur ze względu na proces pieczenia. Jest to jedna z najprostszych form wzmocnienia smaku ciasta przy wykorzystaniu niewielkiej ilości produktu. Ich zaletą jest dobra konkurencyjność cenowa oraz długi czas zachowania walorów zapachowych, a także różnorodność form substancji aromatyzujących, co pozwala na wybór najbardziej dopasowanej do potrzeb cukiernika. Co ciekawe, jednymi z chętniej dodawanych aromatów do ciast są aromaty o smaku… lodów owocowych. Najbardziej popularnym jest jednak nieustannie aromat waniliowy, który doskonale wydobywa smak i zapach wypieku.