Aromaty spożywcze – nie tylko do słodyczy i lodów

Aromaty spożywcze to prawdziwa uczta dla zmysłów! Już odrobina aromatu dodanego do żywności sprawia, że zyskuje ona wyrazisty i niepowtarzalny smak. W naszej ofercie mamy aż kilkadziesiąt tysięcy aromatów do żywności (zarówno naturalnych, jak i innych niż naturalne) o szerokim zastosowaniu m.in. w branży gastronomicznej. Intensywny smak i zapach wyróżniają je na tle konkurencji.

Nasze aromaty dla branży spożywczej poddawane są restrykcyjnym testom, co pozwoliło uzyskać idealne receptury, które zachwycają najbardziej wymagających Klientów. Choć aromat spożywczy kojarzy się przede wszystkim z cukiernictwem, dodatek ten można znaleźć nie tylko w słodkościach. Naszą bogatą ofertę substancji zapachowych kierujemy do przedsiębiorców działających w szeroko rozumianej branży spożywczej. Produkujemy aromaty do ciast i słodyczy, a także:

  • lodów,
  • napojów,
  • wyrobów mlecznych,
  • wyrobów mięsnych,
  • zup,
  • produktów mrożonych,
  • koncentratów spożywczych.

Wybór produktów jest naprawdę duży i jesteśmy pewni, że spełni on oczekiwania przedsiębiorców. Oferujemy m.in. aromaty waniliowe, owocowe, orzechowe, śmietankowe, ale też rumowe, marcepanowe czy różane. Woń pasująca do pory roku lub nastroju? Z przyjemnością pomożemy wybrać odpowiednią.

Jako że staramy się odpowiadać na rosnące zapotrzebowanie Klientów, wytwarzamy również dodatki do żywności specjalnego przeznaczenia – tj. suplementów diety i odżywek dla sportowców zawodowych oraz amatorów. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że produkujemy także dodatki z certyfikatem koszerności oraz certyfikowane aromaty halal. Stosowane przez nas technologie pozwalają na ich sprzedaż w formie płynu, proszku oraz emulsji.

 

Producent aromatów spożywczych

IPRA to producent aromatów spożywczych, który oferuje szeroką gamę produktów naturalnych i innych niż naturalne – dedykowanych do różnorodnych branż spożywczych, takich jak przemysł cukierniczy, piekarniczy oraz gastronomiczny. Dzięki nowoczesnej technologii produkcji i ścisłemu przestrzeganiu norm jakościowych, aromaty do branży spożywczej od IPRA wyróżniają się wyjątkową intensywnością smaku i trwałością. Firma dostarcza aromaty naturalne i inne niż naturalne, które doskonale odpowiadają na potrzeby najbardziej wymagających klientów. IPRA zapewnia indywidualne podejście do każdego zamówienia, oferując personalizowane receptury dostosowane do specyfiki produktu. Dzięki pełnej zgodności z normami HACCP, ISO i FSSC, możemy zagwarantować najwyższą jakość oraz terminowość realizacji zamówień, co czyni nas wiarygodnym partnerem w branży.

 

Rodzaje aromatów do żywności

Na etykietach produktów spożywczych zawierających aromaty do żywności znajdują się informacje na temat tego, czy i jakie substancje aromatyzujące zostały wykorzystane przy produkcji danego artykułu. Są to substancje aromatyczne naturalne oraz aromaty inne niż naturalne. Ich wykorzystanie jest ściśle regulowane w Unii Europejskiej na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych.

Oprócz tego, że wymuszają na producentach stosowanie aromatów spożywczych bezpiecznych dla konsumentów, to także zabraniają ich stosowania w sposób mogący wprowadzić konsumentów w błąd. Same różnice między tymi dwoma rodzajami substancji nie obejmują oczywiście jedynie nazewnictwa. Poszczególne produkty pozyskuje się z innych składników i innymi metodami. Jak to wygląda w praktyce? Przyjrzyjmy się klasyfikacji aromatów spożywczych.

 

Aromaty naturalne i inne niż naturalne

  • naturalne substancje aromatyczne – ta kategoria aromatów powstaje w wyniku procesów fizycznych, enzymatycznych lub mikrobiologicznych zachodzących w naturze. Mogą być one zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego czy mikrobiologicznego.
    Najczęściej stosowanymi substancjami są te pozyskiwane od roślin, tj. m.in. olejki eteryczne. Popularne są także pozyskiwane w procesach mikrobiologicznych estry – laktony, izolowane z owoców warzyw bądź orzechów (chociaż procesy te stosowane są także do pozyskiwania aromatów z produktów mlecznych czy mięsa);
  • aromaty inne niż naturalne — pod tą nazwą kryją się substancje smakowo-zapachowe otrzymywane w wyniku syntezy chemicznej i modyfikowanie lub kopiowanie już istniejących cząsteczek wzmacniających smak i zapach. W ten sposób otrzymuje się aromaty o intensywnym wyrazistym zapachu.
    Nie brak głosów mówiących, że takie dodatki pachną nieco sztucznie, jednak są stosowane m.in. ze względów ekonomicznych – po prostu są tańsze niż naturalne. Istnieją również aromaty spożywcze zaliczane do tej klasyfikacji, których cząsteczki mają taką samą strukturę, co występujące w przyrodzie, a to daje nadaje im dokładnie takich samych właściwości. Ich węchowe odróżnienie od naturalnej substancji aromatycznej jest z tego powodu praktycznie niemożliwe.

 

Czy aromaty spożywcze są bezpieczne dla zdrowia?

Z roku na rok coraz więcej Polaków zaczyna zastanawiać się, czy aromaty spożywcze są bezpieczne dla zdrowia. Wielu z nas naprawdę interesuje się tym, co ląduje na naszych talerzach – czytajmy składy produktów umieszczone na etykietach, rozszyfrowujemy skróty i sprawdzamy, jakie substancje kryją się za nieznanymi im nazwami. Najczęściej przedmiotem zainteresowania świadomych konsumentów są dodatki do żywności, w tym także aromaty spożywcze.

Nie brakuje osób prowadzących zdrowy styl życia, które mówią dodawaniu aromatów do jedzenia i napojów stanowcze „nie”. Czy słusznie? Czy aromaty spożywcze są bezpieczne dla zdrowia? A może nieszkodliwe są jedynie te naturalne?

Żywność z dodatkiem substancji aromatyzujących można kupować bez obaw. Niezależnie od tego, czy producent wykorzystuje naturalny aromat czy nie, każdy z nich musi być całkowicie bezpieczny dla zdrowia konsumentów. Wszystkie aromaty spożywcze przed dopuszczeniem do użytku poddaje się ocenie bezpieczeństwa – w tym także toksyczności. Po określeniu maksymalnej dziennej ilości dopuszczalnej do spożycia danej substancji aromatyzującej wraz z żywnością i orzeczeniu, że nie wywoła ona żadnych negatywnych skutków, taka substancja może być wykorzystywana w przemyśle gastronomicznym. Nie ma zatem powodu, by sądzić, że dodatki do żywności w postaci aromatów spożywczych wzmacniających jej smak i zapach są jakkolwiek szkodliwe dla zdrowia. Jedynymi osobami, które powinny ostrożnie wybierać produkty zawierające tego typu dodatki, są alergicy i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego.

 

Najbardziej popularne naturalne aromaty – jak powstają?

Przyroda jest bardzo kreatywnym twórcą aromatów spożywczych. Oprócz tego, że wiele z nich jest łatwo dostępnych, jak np. niektóre przyprawy, to są również powszechnie uważane za najzdrowsze. Właśnie dlatego najbardziej popularne są naturalne aromaty, które wpisują się w aktualne trendy świadomego i ekologicznego odżywiania.

Nie ma jednej metody pozyskiwania aromatów naturalnych. Wiele zależy od tego, z czego są produkowane. Te wytwarzane z surowców roślinnych powstają w wyniku poddania procesom enzymatycznym lub mikrobiologicznym części owocu czy warzywa. Wyizolowane w ten sposób substancje często są utrwalane w substancji płynnej, jak na przykład najbardziej popularny aromat spożywczy – ekstrakt z orchidei Vanilla. Najczęściej spotykany jest w postaci ekstraktu waniliowego, będącego alkoholowym wyciągiem roślinnym rozprowadzonym w oleju słonecznikowym.

Naturalne aromaty wytwarzane z produktów zwierzęcych (głównie mleka i mięsa) powstają w wyniku poddania ich określonym reakcjom, czego efektem jest pozyskanie określonego aromatu spożywczego w czystej postaci.