Blog producenta kompozycji zapachowych — kompendium wiedzy
Blog
Co zawierają w składzie koncentraty spożywcze?
Koncentrat spożywczy to produkt chętnie wykorzystywany w kuchni. Jego smak i aromat pozwala na uzyskanie wyjątkowych potraw. Ale czy ich stosowanie jest bezpieczne w każdej ilości? Jakie składniki może zwierać? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.
Jak odróżnić aromaty naturalne od syntetycznych
Odróżnienie aromatów naturalnych od syntetycznych może być trudne, ale istnieją pewne wskazówki, które mogą pomóc w identyfikacji tych dwóch rodzajów aromatów. W jaki sposób to zrobić? Czy któreś z nich są lepsze? Przeczytaj poniższy artykuł, w którym odpowiedzi na te pytania udzielił nasz ekspert.
Aromaty w słodyczach - co warto wiedzieć?
Aromaty dodawane do żywności zwiększają ich walory smakowe i poprawiają zapach. Współcześnie stanowią one podstawowy element produkcji żywności. Naturalne aromaty stosowane w ilościach zgodnych z normami prawa są neutralne dla ludzkiego zdrowia, dlatego tak chętnie wykorzystuje się je w branży spożywczej. O faktach na temat aromatów dodawanych do słodyczy przeczytasz w poniższym artykule.
Jakie aromaty są dodawane do lodów?
Lody, tak jak inne wyroby cukiernicze, powinny kusić pysznym smakiem i intensywnym zapachem. W tym celu warto skorzystać ze sprawdzonych, bezpiecznych dodatków, jakimi są aromaty. Wzmacniają one walory smakowe różnych produktów spożywczych w sposób nieszkodliwy dla organizmu. Czytając poniższy artykuł, dowiesz się, jakie aromaty kryją się w lodach.
Jak dobierać aromaty wędkarskie do gatunku ryb?
Na udany połów ryb wpływa wiele czynników, ale jednym z nich jest niewątpliwie zastosowanie odpowiedniej przynęty. Dużą skutecznością w tej kwestii cieszą się różnego rodzaju aromaty, które warto dodać do mieszanki. Czytając poniższy artykuł, dowiesz się, jakie stosować aromaty w zależności od gatunku ryby.
Jak aromaty paszowe oddziałują na trzodę chlewną?
Treściwe mieszanki żywieniowe dla zwierząt hodowlanych nie zawsze są przez nie chętnie zjadane. Wpływa to na spowolnienie ich wzrostu i mniej jakościowe mięso. Dlatego z pomocą przychodzą aromaty paszowe wykorzystywane szczególnie przy hodowli trzody chlewnej. Dlaczego warto je stosować? Czy są bezpieczne? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.
Czym charakteryzują się aromaty paszowe?
Aromaty paszowe spełniają bardzo ważną funkcję w żywieniu zwierząt hodowlanych – poprawiają smak i zapach paszy, przez co wzrasta ich spożycie, a w rezultacie zwiększa się wydajność produkcji. Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się więcej na temat aromatów paszowych.
Źródła naturalnych składników w aromatach spożywczych
Aromaty dodawane do żywności już na stałe zagościły na etykietach produktów spożywczych. Chociaż wśród konsumentów czasem nadal wywołują negatywne skojarzenia, to nie ma jednak podstaw, by sądzić, że w spożywanych na co dzień ilościach mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie – tym bardziej, że znaczna ich część to aromaty pochodzące z natury. W jaki więc sposób są wytwarzane?
Wykorzystanie zapachów w reklamie i marketingu
Badania dowodzą, że zmysł węchu jest tak silnie połączony z emocjami, iż podświadomie wpływa na decyzje zakupowe konsumentów. Dlaczego? Ponieważ ludzki mózg świetnie zapamiętuje zapachy i natychmiast przywraca wspomnienia z chwili, kiedy czuł je po raz ostatni. Jeśli więc będą to zapachy przywołujące dobre skojarzenia, potencjalny klient poczuje odprężenie i łatwiej podejmie decyzję o nabyciu produktu. Nic więc dziwnego, że aromamarketing na dobre wpisał się w strategie największych światowych marek, a coraz częściej także i mniejszych przedsiębiorstw.
Sztuka komponowania zapachów. Jak to wygląda w praktyce?
Komponowanie zapachów to sztuka wymagająca odpowiednich zdolności. Nie wystarczy jedynie znajomość samych substancji zapachowych, ale konieczna jest wiedza, jak je ze sobą połączyć, aby całość tworzyła niepowtarzalny, przyjemny zapach. W czym tkwi tajemnica tworzenia kompozycji zapachowych?