Blog producenta kompozycji zapachowych — kompendium wiedzy

Blog

Zapachy, choć bardzo ulotne, odgrywają ogromną rolę w życiu człowieka. Mogą przywoływać wspomnienia, poprawiać nastrój, a także w znaczącej mierze wpływać na wrażenia smakowe w trakcie spożywania posiłku. Uznaje się, że to właśnie dzięki zmysłowi powonienia – w aż 90% - jesteśmy w stanie ocenić, czy dana potrawa jest dla nas smaczna czy nie. Wpływają na to zapachy lub aromaty, choć pomiędzy tymi dwoma określeniami istnieje kilka, bardzo nieznacznych różnic. Jakich konkretnie?

Człowiek odbiera pożywienie nie tylko zmysłem smaku. Zanim coś trafi do naszych ust, najpierw jest określane wzrokiem, kiedy podziwiamy jego kolor,  a także węchem, poprzez kuszący nas aromat. Zapach, jaki wytwarza dany produkt spożywczy, może nas zachęcić do skosztowania lub ostrzec, że coś nie nadaje się już do użycia. W dzisiejszych czasach, klienci są wyczuleni nie tylko na to, jak smakuje, ale także, jak pachnie dany produkt. Ponieważ pożywienie musi spełniać najwyższe standardy, do jego produkcji używane są innowacyjne aromaty, które pomagają spełnić oczekiwania odbiorcy. Sprawdźmy, czym one są i co warto o nich wiedzieć. 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.