Blog producenta kompozycji zapachowych — kompendium wiedzy

Blog

Lody, tak jak inne wyroby cukiernicze, powinny kusić pysznym smakiem i intensywnym zapachem. W tym celu warto skorzystać ze sprawdzonych, bezpiecznych dodatków, jakimi są aromaty. Wzmacniają one walory smakowe różnych produktów spożywczych w sposób nieszkodliwy dla organizmu. Czytając poniższy artykuł, dowiesz się, jakie aromaty kryją się w lodach.

Aromaty dodawane do żywności już na stałe zagościły na etykietach produktów spożywczych. Chociaż wśród konsumentów czasem nadal wywołują negatywne skojarzenia, to nie ma jednak podstaw, by sądzić, że w spożywanych na co dzień ilościach mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie – tym bardziej, że znaczna ich część to aromaty pochodzące z natury. W jaki więc sposób są wytwarzane?

Badania dowodzą, że zmysł węchu jest tak silnie połączony z emocjami, iż podświadomie wpływa na decyzje zakupowe konsumentów. Dlaczego? Ponieważ ludzki mózg świetnie zapamiętuje zapachy i natychmiast przywraca wspomnienia z chwili, kiedy czuł je po raz ostatni. Jeśli więc będą to zapachy przywołujące dobre skojarzenia, potencjalny klient poczuje odprężenie i łatwiej podejmie decyzję o nabyciu produktu. Nic więc dziwnego, że aromamarketing na dobre wpisał się w strategie największych światowych marek, a coraz częściej także i mniejszych przedsiębiorstw.

Komponowanie zapachów to sztuka wymagająca odpowiednich zdolności. Nie wystarczy jedynie znajomość samych substancji zapachowych, ale konieczna jest wiedza, jak je ze sobą połączyć, aby całość tworzyła niepowtarzalny, przyjemny zapach. W czym tkwi tajemnica tworzenia kompozycji zapachowych?

Istnieje wiele sposobów na polepszenie smaku i zapachu żywności. Jednym z popularniejszych jest bez wątpienia dodatnie do niej aromatów spożywczych. Trudno znaleźć produkty, które są ich pozbawione. Warto jednak pamiętać, że na rynku dostępnych jest kilka rodzajów aromatów spożywczych, dlatego błędne jest twierdzenie, że wszystkie mogą być niebezpieczne dla zdrowia. W dzisiejszym wpisie omówimy pokrótce, jakie są rodzaje aromatów spożywczych i podpowiemy, po które sięgać najlepiej.

Meble, kolor ścian czy materiał wykończenia podłóg to elementy, które wpływają na postrzeganie wnętrz. Właśnie dlatego osoby, które wykańczają dom czy mieszkanie, starają się urządzić je w taki sposób, aby były nie tylko funkcjonalne, ale również klimatyczne. Warto pamiętać o tym, że to dzięki detalom wnętrza nierzadko zyskują uroku. Mowa tutaj na przykład o zapachach, które mają znaczenie również w biurach czy obiektach handlowych. Jakie kompozycje najlepiej pasują do wnętrz i jak je dobierać?

Wiele osób dobiera zapach dla siebie kierując się porą roku. Jest to często podyktowane naszymi skojarzeniami na temat typowych zapachów. W lecie popularne zapachy to te bazujące na cytrusach, trawie cytrynowej i świeżych kwiatach. Zima też rządzi się swoimi prawami zapachowymi i nikogo to nie dziwi. W czasie tej pory roku decydujemy się na nieco cięższe zapachy, które otulą nas swoją wonią i głębią. Niekiedy jednak może być to trudne, ponieważ dla niektórych mocniejsze zapachy mogą przyprawić o mdłości i bóle głowy. Przedstawimy wam idealne kompozycje zapachowe na zimę, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Biorąc pod uwagę zapachy nie ograniczamy się jedynie do perfum, lecz również, świece, aromaty spożywcze itp.

Głęboki, kwiatowo-ziołowy, lekko drażniący zapach lawendy jest tak charakterystyczny, że trudno go pomylić z innym. Aromat lawendowy zwykle bywa używany do produkcji kosmetyków i odświeżania pomieszczeń, jednak jego zastosowanie jest naprawdę szerokie. Sprawdź, gdzie jeszcze można wykorzystywać ten niezwykły aromat. 

Wyboru produktów żywieniowych dokonujemy niemal codziennie. Nie zawsze zdajemy sobie jednak sprawę, że w wielu sytuacjach na decyzje wpływa docierający do nas zapach, który pobudza zmysły. Niektóre wonie kojarzą nam się z czymś bardzo smacznym lub odwołują się do miłych chwili z naszej pamięci. Właśnie dlatego do większości produktów spożywczych dodawane są aromaty. Wiele osób zastanawia się jednak, jak ich obecność w pożywieniu wpływa na nasz organizm? I czy istnieją aromaty, które możemy jeść bez obaw? Poznaj odpowiedzi na te pytania.

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wielką moc mają zapachy i w jaki sposób determinują pewne zachowania. Docierające do nas aromaty mogą budzić konkretne emocje i skojarzenia, przywoływać wspomnienia i wywoływać stany emocjonalne - od radości, po przygnębienie. Oprócz tego, że pozwalają nam cieszyć się zapachem kwiatów, czy świeżego jedzenia, pomagają także odkrywać świat, a czasem ostrzegają przed niebezpieczeństwem. W jak dużym stopniu zapachy oddziałują na nasze zachowanie i samopoczucie?