Blog producenta kompozycji zapachowych — kompendium wiedzy

Blog

Głęboki, kwiatowo-ziołowy, lekko drażniący zapach lawendy jest tak charakterystyczny, że trudno go pomylić z innym. Aromat lawendowy zwykle bywa używany do produkcji kosmetyków i odświeżania pomieszczeń, jednak jego zastosowanie jest naprawdę szerokie. Sprawdź, gdzie jeszcze można wykorzystywać ten niezwykły aromat. 

Każdy doświadczony wędkarz wie, że najważniejszym zmysłem, który należy pobudzić u ryby, jest jej węch. Właśnie dlatego pożądane efekty podczas połowu pomogą zapewnić aromaty. Co ciekawe, ryby są stosunkowo „wybredne”, dlatego warto wiedzieć, za jakim aromatem przepada dana ryba i dobierać je w zależności od miejsca połowu i ryb, które tam bytują. Jaki aromat najlepiej wybrać dla karpia, a jaki dla leszcza?

Wyboru produktów żywieniowych dokonujemy niemal codziennie. Nie zawsze zdajemy sobie jednak sprawę, że w wielu sytuacjach na decyzje wpływa docierający do nas zapach, który pobudza zmysły. Niektóre wonie kojarzą nam się z czymś bardzo smacznym lub odwołują się do miłych chwili z naszej pamięci. Właśnie dlatego do większości produktów spożywczych dodawane są aromaty. Wiele osób zastanawia się jednak, jak ich obecność w pożywieniu wpływa na nasz organizm? I czy istnieją aromaty, które możemy jeść bez obaw? Poznaj odpowiedzi na te pytania.

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wielką moc mają zapachy i w jaki sposób determinują pewne zachowania. Docierające do nas aromaty mogą budzić konkretne emocje i skojarzenia, przywoływać wspomnienia i wywoływać stany emocjonalne - od radości, po przygnębienie. Oprócz tego, że pozwalają nam cieszyć się zapachem kwiatów, czy świeżego jedzenia, pomagają także odkrywać świat, a czasem ostrzegają przed niebezpieczeństwem. W jak dużym stopniu zapachy oddziałują na nasze zachowanie i samopoczucie? 

Wędkowanie to hobby wymagające pasji i cierpliwości. Wielogodzinne czekanie na upragnioną zdobycz wynagradzają nam piękne widoki, możliwość obcowania z naturą i ostateczny sukces - ryba, którą możemy pochwalić się przed innymi. Dla niektórych wędkowanie to weekendowe hobby, są jednak tacy, którzy traktują je jako nieodłączny element codzienności. Niezależnie od naszego podejścia, zawsze warto stosować metody, które sprawią, że będziemy jeszcze skuteczniejsi. Jak się okazuje, w wędkowaniu dużą rolę odgrywają specjalne aromaty. Te substancje dodawane do zanęt wędkarskich mogą sprawiać, że będziemy w stanie złowić jeszcze więcej ciekawych okazów.    

W zdecydowanej większości produktów spożywczych, które można znaleźć na półkach sklepowych, znajdują się różnego rodzaju aromaty. Ich celem jest poprawa walorów zapachowych i smakowych danego artykułu, czemu służą albo substancje powstałe w wyniku syntezy chemicznej, albo te otrzymane z substancji naturalnych. Czym cechują się drugie z wymienionych i jakie są ich rodzaje?

Zmysł powonienia odgrywa bardzo dużą rolę w życiu człowieka. Odpowiada nie tylko za wrażenia smakowe w trakcie jedzenia, ale także przyczynia się do przywoływania wspomnień, generowania emocji, pobudzania do działania, zwiększania koncentracji, a także do relaksowania się. Zapachy mają także zdolności terapeutyczne i mogą uspokajać, odprężać i koić. Właśnie tutaj sprawdzają się proste w użyciu świeczki zapachowe, dzięki którym nasze wnętrza mogą wypełnić się dowolnie dobranymi woniami. Dlaczego tak bardzo je lubimy i dlaczego warto zdecydować się na ich zakup?

Tworzenie kompozycji zapachowych, czyli mieszanin naturalnych lub syntetycznych substancji, to prawdziwa sztuka, którą zajmują się doświadczeni w tym zakresie specjaliści. Mają oni znakomicie wyczulony zmysł węchu, który zawdzięczają znajomości setek nut i akordów (połączenie kilku substancji o charakterystycznej nucie). Właśnie dzięki tak perfekcyjnej wiedzy co do swojego fachu, mogą oni dostarczyć nam – klientom – paletę różnorakich wrażeń węchowych. W jaki sposób tworzone są kompozycje zapachowe?

Zapachy, choć bardzo ulotne, odgrywają ogromną rolę w życiu człowieka. Mogą przywoływać wspomnienia, poprawiać nastrój, a także w znaczącej mierze wpływać na wrażenia smakowe w trakcie spożywania posiłku. Uznaje się, że to właśnie dzięki zmysłowi powonienia – w aż 90% - jesteśmy w stanie ocenić, czy dana potrawa jest dla nas smaczna czy nie. Wpływają na to zapachy lub aromaty, choć pomiędzy tymi dwoma określeniami istnieje kilka, bardzo nieznacznych różnic. Jakich konkretnie?

Człowiek odbiera pożywienie nie tylko zmysłem smaku. Zanim coś trafi do naszych ust, najpierw jest określane wzrokiem, kiedy podziwiamy jego kolor,  a także węchem, poprzez kuszący nas aromat. Zapach, jaki wytwarza dany produkt spożywczy, może nas zachęcić do skosztowania lub ostrzec, że coś nie nadaje się już do użycia. W dzisiejszych czasach, klienci są wyczuleni nie tylko na to, jak smakuje, ale także, jak pachnie dany produkt. Ponieważ pożywienie musi spełniać najwyższe standardy, do jego produkcji używane są innowacyjne aromaty, które pomagają spełnić oczekiwania odbiorcy. Sprawdźmy, czym one są i co warto o nich wiedzieć. 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.