Źródła naturalnych składników w aromatach spożywczych

Aromaty dodawane do żywności już na stałe zagościły na etykietach produktów spożywczych. Chociaż wśród konsumentów czasem nadal wywołują negatywne skojarzenia, to nie ma jednak podstaw, by sądzić, że w spożywanych na co dzień ilościach mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie – tym bardziej, że znaczna ich część to aromaty pochodzące z natury. W jaki więc sposób są wytwarzane?

 

Aromaty naturalne vs. aromaty inne niż naturalne – na czym polega różnica?

Substancje aromatyzujące można skategoryzować przez, źródło ich pochodzenia. Aromaty spożywcze dzielą się więc na naturalne oraz inne niż naturalne. Te pierwsze pozyskiwane są wyłącznie ze źródeł naturalnych – roślinproduktów odzwierzęcych oraz mikroorganizmów. Pozostałe aromaty powstają natomiast w wyniku odtworzenia ich cząsteczek. Do nich zalicza się esencje i ekstrakty, które występują w przyrodzie, ale wytwarzane są w laboratorium. Istnieje także trzecia grupa aromatów spożywczych – aromaty chemiczne (syntetyczne) –  które zostały stworzone przez człowieka od podstaw i nie mają odpowiedników w przyrodzie.

 

Najbardziej popularne składniki naturalnych aromatów spożywczych

Bez wątpienia najbardziej znanym i lubianym aromatem wykorzystywanym w przemyśle spożywczym jest ekstrakt z wanilii. W kuchniach najczęściej występuje w postaci oleorezyny. Ekstrakt z tej przyprawy rozprowadzony jest zazwyczaj w oleju słonecznikowym. Podobnie otrzymywane są inne dodatki do wypieków. Jedną z najliczniejszych grup aromatów spożywczych stanowią aromaty owocowe, nierzadko cytrusy.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.