Czy aromaty spożywcze są bezpieczne dla zdrowia?

Wyboru produktów żywieniowych dokonujemy niemal codziennie. Nie zawsze zdajemy sobie jednak sprawę, że w wielu sytuacjach na decyzje wpływa docierający do nas zapach, który pobudza zmysły. Niektóre wonie kojarzą nam się z czymś bardzo smacznym lub odwołują się do miłych chwili z naszej pamięci. Właśnie dlatego do większości produktów spożywczych dodawane są aromaty. Wiele osób zastanawia się jednak, jak ich obecność w pożywieniu wpływa na nasz organizm? I czy istnieją aromaty, które możemy jeść bez obaw? Poznaj odpowiedzi na te pytania.

Aromaty spożywcze - czym są?

Aromaty spożywcze to dodatki do żywności, których zadaniem jest zwiększenie aromatyczności, a co za tym idzie smakowitości produktu. Dzięki swojej specyfice oddziałują na nasz zmysł węchu i zachęcają do wyboru konkretnego produktu. Gdzie stosuje się takie substancje? Okazuje się, że ich popularność jest ogromna, przez co są wykorzystywane w niemal każdym produkcie: od soków, przez suche przekąski, aż po wędliny. Aromaty spożywcze wykazują szerokie działanie, ponieważ mogą nadać jedzeniu aromat, poprawiać i wzmocnić zapach produktu, lub nawet całkowicie go zmodyfikować. Możemy podzielić je na dwie główne grupy, opierając się na sposobie ich pozyskiwania, a także na wykorzystanym surowcu. Pierwszym rodzajem są więc aromaty naturalne, w tym pochodzące ze źródła zwierzęcego, roślinnego lub mikrobiologicznego. Jak sama nazwa wskazuje, są to substancje występujące w przyrodzie. Druga grupa to dodatki powstałe w wyniku działań laboratoryjnych. Określamy je, jako aromaty sztuczne, jednak wyróżnia je wysoka jakość, wydajność i bezpieczeństwo dla ludzkiego organizmu.

 

Regulacje prawne

Podstawową gwarancją tego, że aromaty spożywcze nie stanowią dla nas zagrożenia, są specjalne regulacje prawne. Żeby zadbać o zdrowie ludzi, a także zachować wysokie standardy stworzono m.in. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. „w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych”. Zawarte tam obostrzenia sprawiają, że żywność trafiająca na sklepowe półki spełnia ściśle określone parametry, a wszystkie obecne w niej aromaty, są przebadane i dopuszczone do użycia.

 

Nasze zdrowie

Jednak, czy na pewno sztuczne aromaty spożywcze nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie i samopoczucie? Okazuje się, że określenie “sztuczne”, może być bardzo mylące. Chociaż substancje te są wynikiem procesów chemicznych, to jednak ich powstawanie polega na odwzorowywaniu tego, co możemy znaleźć w naturze. Poza tym ilość takich dodatków w spożywanych przez nas produktach jest naprawdę znikoma, przez co niewielki procent substancji trafia do naszego organizmu. Warto mieć także w pamięci wspomniany już fakt, że wszystkie dodatki do żywności są poddawane zakrojonym na szeroką skalę badaniom, które potwierdzają ich bezpieczeństwo i brak wpływu na nasze zdrowie. Przed wprowadzeniem określonej substancji do powszechnego użycia, ustalane są odpowiednie dawki dzienne, przeliczane na jeden kilogram masy ciała, co w jeszcze większym stopniu ogranicza ewentualne szkodliwe działanie.

 

Aromaty spożywcze - jak rozpoznać?

Widać więc wyraźnie, że aromaty spożywcze to bezpieczne substancje, dzięki którym możemy cieszyć się wyrazistym smakiem potrawy. Oczywiście, warto być świadomym konsumentem, który czyta zamieszczone na opakowaniach etykiety i wie, co oznaczają zapisane tam nazwy. We wszystkim ważny jest jednak zdrowy rozsądek. Jeśli szukasz wysokiej klasy aromatów spożywczych, które są w pełni bezpieczne dla zdrowia, a do tego nadają produktom niepowtarzalny zapach, sprawdź naszą ofertę. Nasza firma już lat zajmuje się produkcją substancji, które mają zastosowanie w branży spożywczej. Dla naszych klientów przygotowaliśmy najwyżej klasy propozycje, w tym aromaty naturalne, aromaty z certyfikatem koszerności, a także aromaty halal. Stosowane przez nas technologie pozwalają na ich sprzedaż w różnej formie tj. proszek, płyn czy emulsja.

Czytaj także: Rodzaje aromatów do żywności