Aromaty w słodyczach - co warto wiedzieć?

Aromaty dodawane do żywności zwiększają ich walory smakowe i poprawiają zapach. Współcześnie stanowią one podstawowy element produkcji żywności. Naturalne aromaty stosowane w ilościach zgodnych z normami prawa są neutralne dla ludzkiego zdrowia, dlatego tak chętnie wykorzystuje się je w branży spożywczej. O faktach na temat aromatów dodawanych do słodyczy przeczytasz w poniższym artykule.

Czym są naturalne aromaty?

Naturalne aromaty wytwarza się z warzyw, owoców i ziół w procesach fizycznych, enzymatycznych lub mikrobiologicznych. Żywność może zostać oznaczona jako aromat naturalny wyłącznie wtedy, kiedy minimum 95% jego składników pochodzi z jednego materiału źródłowego. To najbardziej pożądany rodzaj aromatu.

 

Najczęściej spotykane aromaty w słodyczach i wyrobach cukierniczych

Słodycze, w których najczęściej można znaleźć aromaty naturalne to m.in. puddingi, czekolady, marmolady i żelki owocowe. Aromaty najchętniej dodawane do słodyczy i wypieków stanowią ekstrakty owocowe oraz z przyprawy o słodkim zapachu, np. wanilii. Ekstrakt z tej przyprawy to zresztą najbardziej popularny dodatek do wielu słodkości. Do produkcji lodów producenci często sięgają również po aromaty z takich składników jak orzechy i cytrusy.

 

Dlaczego warto stosować aromaty do słodyczy?

Konsumenci sięgają ponownie po produkty, które w pozytywny sposób oddziałują na ich węch oraz kubki smakowe. Według badań, aż 37% kupujących produkty spożywcze uznaje ich walory zapachowe za najważniejsze. Producenci słodyczy chętnie stosują więc dodatki w postaci aromatów ze względu na ich niski koszt. Jeśli oznakowanie aromatów na słodyczach jest właściwe, a ich ilość nie przekracza odpowiednich norm, działania te są zgodne z prawem Unii Europejskiej i nie wpływają negatywnie na zdrowie człowieka.