Gdzie może być wykorzystywany aromat lawendy?

Głęboki, kwiatowo-ziołowy, lekko drażniący zapach lawendy jest tak charakterystyczny, że trudno go pomylić z innym. Aromat lawendowy zwykle bywa używany do produkcji kosmetyków i odświeżania pomieszczeń, jednak jego zastosowanie jest naprawdę szerokie. Sprawdź, gdzie jeszcze można wykorzystywać ten niezwykły aromat. 

Lawenda, roślina kwitnąca na fioletowo lub niebiesko o właściwościach pielęgnacyjnych i zdrowotnych znana jest od stuleci. Rośnie w całej Europie, choć popularna jest w głównie we Francji. Kwitnie latem, a jej zapach przywołuje w pamięci wielu osób wspomnienia upalnych wakacji. Każdy kojarzy zapewne przynajmniej fotografie bezkresnych pól wyściełanych fioletowym dywanem kwiatów.

 

Jak działa zapach lawendy?

Zaobserwowane, że zapach lawendy ma pozytywny wpływ na psychikę – uspokaja i poprawia nastrój. Naukowcy twierdzą, że w gabinetach dentystycznych aromat lawendy działa na pacjentów uspokajająco, dzięki temu lepiej znoszą zabiegi. Obok aromatu cytrusów, cynamonu i lukrecji zapach lawendy działa jak afrodyzjak. Dlatego zapach lawendy wykorzystano do produkcji aromatów, czyli lotnych substancji, które mają wywoływać przyjemne wrażenia. Aromaty lawendowe znajdują dzisiaj zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Aromaty spożywcze stosuje się do poprawy smaku potraw i napojów. Pozostałe stosuje się do produkcji kosmetyków, różnego rodzaju odświeżaczy powietrza. I środków odstraszających owady. Aromat lawendy powszechnie stosuje się przy produkcji mydeł, żeli do mycia, soli do kąpieli, balsamów do ciała, kremów, pomadek do ust, a także odświeżaczy pomieszczeń. Świece zapachowe z jego dodatkiem mogą stanowić elegancki prezent. Wody toaletowe i perfumy przywołują wspomnienia z gorących wakacji. Mniej znane jest zastosowanie aromatu lawendowego w branży spożywczej. Napojom nadaje orzeźwiający zapach, idealny na upalne, letnie dni. Szczególnie dobrze komponuje się z owocami cytrusowymi, na przykład w chłodnej lemoniadzie. Miłośnicy lawendy dodają go także do deserów – lodów i ciast. W kuchni pasuje do potraw kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie francuskiej. Sałatkom, sosom oraz pieczeniom nadaje wyrazisty, ziołowy zapach.

Czytaj także: Oddziaływanie zapachów na człowieka