Jakie są rodzaje aromatów spożywczych?

Istnieje wiele sposobów na polepszenie smaku i zapachu żywności. Jednym z popularniejszych jest bez wątpienia dodatnie do niej aromatów spożywczych. Trudno znaleźć produkty, które są ich pozbawione. Warto jednak pamiętać, że na rynku dostępnych jest kilka rodzajów aromatów spożywczych, dlatego błędne jest twierdzenie, że wszystkie mogą być niebezpieczne dla zdrowia. W dzisiejszym wpisie omówimy pokrótce, jakie są rodzaje aromatów spożywczych i podpowiemy, po które sięgać najlepiej.

Naturalne substancje aromatyczne, czyli w pełni bezpieczny produkt

Często zdarza się tak, że klienci sklepów spożywczych obawiają się sięgania po niektóre produkty z uwagi na to, że w ich składzie zostały wymienione aromaty spożywcze. Takie podejście jest jednak błędne. Aby zadbać o jak najlepszą jakość żywności, coraz więcej przedsiębiorstw sięga po naturalne substancje aromatyczne. Takie aromaty spożywcze powstają na skutek przeprowadzenia licznych procesów fizycznych, enzymatycznych i mikrobiologicznych.

Co ważne, każdy z tych procesów zachodzi w naturze. W zależności od potrzeb można je pozyskiwać z roślin, zwierząt albo mogą mieć pochodzenie mikrobiologiczne. Do najpopularniejszych naturalnych aromatów spożywczych możemy zaliczyć ekstrakt z orchidei, który pojawia się w kuchniach pod postacią olejku waniliowego. Oprócz tego wiele olejków do ciast jest przygotowywanych na bazie naturalnych aromatów z pomarańczy, cytryny albo migdałów.

 

Jakie aromaty zaliczamy do innych niż naturalne?

Oprócz naturalnych aromatów spożywczych na rynku dostępne są też produkty innego pochodzenia. Mowa tutaj przede wszystkim o substancjach smakowo-zapachowych, które są produkowane w wyniku syntezy chemicznej. Następnie są poddawane modyfikacji albo kopiowaniu cząsteczek wzmacniających smak, które już istnieję. Często zdarza się tak, że przedsiębiorcy sięgają po nie z uwagi na to, że są tańsze od tych naturalnych. Warto też pamiętać, że jakość takich produktów również jest wysoka. Niektóre aromaty mają taką samą strukturę co te naturalne, dzięki czemu nierzadko trudno je od siebie odróżnić.

Czytaj także: Źródła naturalnych składników w aromatach spożywczych