Jak dobierać aromaty wędkarskie do gatunku ryb?

Na udany połów ryb wpływa wiele czynników, ale jednym z nich jest niewątpliwie zastosowanie odpowiedniej przynęty. Dużą skutecznością w tej kwestii cieszą się różnego rodzaju aromaty, które warto dodać do mieszanki. Czytając poniższy artykuł, dowiesz się, jakie stosować aromaty w zależności od gatunku ryby.

Aromaty do zanęt w zależności od gatunku ryb

W przypadku karpi aromaty cierpkie takie jak wiśnie, żurawina czy czarna porzeczka, warto zastosować w zamulonych i zarośniętych łowiskach. Latem przynęty lepiej uzupełnić o aromaty cynamonowe, arachidowe i ziołowe. W chłodniejszych okresach dużą skutecznością cechują się aromaty zwierzęce, są to m.in.: krewetki, kałamarnice czy kraby. Aromaty owocowe sprawdzą się także w przypadku karasia, lina, leszcza i płoci. Podobnie jest z zapachem kokosa. Te same gatunki chętniej łapią również zanęty o zapachu miodu. Ryby karpiowate są również wyczulone na zapach szafranu, nostrzyka oraz kopru włoskiego. Aromaty z kategorii kwiatowej przydadzą się też podczas połowu sandacza i uklei.

 

Jakie inne czynniki mają wpływ na udany połów ryb?

Aromaty wędkarskie to tylko jeden z czynników, który może wpłynąć na zwiększenie połowu. Dla wędkarzy duże znaczenie ma pora dnia, jaką jest wczesny poranek nawet przed wschodem słońca. To w tym czasie większość ryb żeruje, dlatego prawdopodobieństwo, że trafią na przynętę, znacznie wzrasta. W trakcie wędkowania liczy się także zachowanie ciszy. Woda świetnie przewodzi dźwięki i wibracje, które docierają do przestraszonych ryb. Nie bez znaczenia jest również stan wody -  łowienie będzie bardziej skuteczne, kiedy woda nie będzie przezroczysta, ale też niezbyt mętna. Ryby będą mniej uchwytne w zbiornikach, które notują znaczący przybór wód lub kiedy ich poziom będzie bardzo niski.

Czytaj także: Jak dobrać aromat zanęty do rodzaju łowionej ryby?