Czym charakteryzują się aromaty paszowe?
Aromaty paszowe spełniają bardzo ważną funkcję w żywieniu zwierząt hodowlanych – poprawiają smak i zapach paszy, przez co wzrasta ich spożycie, a w rezultacie zwiększa się wydajność produkcji. Przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się więcej na temat aromatów paszowych.
Dodatki paszowe dla zwierząt – czym są aromaty?
Aromaty paszowe to substancje dodawane do pasz w formie płynnej lub sproszkowanej. Są niezwykle skuteczną i całkowicie bezpieczną metodą zwiększenia przyrostu masy ciała zwierząt hodowlanych. Wśród typowych aromatów paszowych najchętniej wybierane są nuty owocowe, mleczne i waniliowe. Zauważono bowiem, że to one mają największy wpływ na podwyższenie ilości spożywanego pokarmu. Substancje aromatyczne używane w produkcji aromatów paszowych, w prawie unijnym, są traktowane znacznie bardziej rygorystycznie niż substancje używane w produktach spożywczych. Aromaty paszowe cieszą się tak dużą popularnością, ponieważ węch zwierząt jest znacznie bardziej wyczulony niż człowieka.
Rola aromatów paszowych
Podstawowym zadaniem jakie mają spełniać aromaty paszowe jest zwiększenie atrakcyjności pokarmu zwierząt hodowlanych poprzez zintensyfikowanie jego zapachu i smaku. Wpływa to bowiem na przyrost ich masy oraz jakość surowców zwierzęcych. W przypadku niektórych osobników, m.in. prosiąt, zadaniem aromatów paszowych jest zwiększenie apetytu w okresie przyzwyczajania ich do spożywania paszy stałej. Aromat zwiększa zainteresowanie zwierząt nową mieszanką i przyspiesza jej akceptację. Ważne funkcje w produkcji hodowlanej spełniają dodatki ziołowe. Te nie tylko wpływają na poprawę smaku paszy, ale dzięki zasobności w naturalne substancje czynne wpływają na stan zdrowia i samopoczucia zwierząt. Mogą działać przeciwzapalnie, poprawiać trawienie oraz ograniczać rozwój niekorzystnych mikroorganizmów.
Czytaj również: Aromaty do zanęt wędkarskich. Charakterystyka