Pochodzenie i rodzaje aromatów naturalnych

W zdecydowanej większości produktów spożywczych, które można znaleźć na półkach sklepowych, znajdują się różnego rodzaju aromaty. Ich celem jest poprawa walorów zapachowych i smakowych danego artykułu, czemu służą albo substancje powstałe w wyniku syntezy chemicznej, albo te otrzymane z substancji naturalnych. Czym cechują się drugie z wymienionych i jakie są ich rodzaje?

W jaki sposób otrzymuje się aromaty naturalne?

Jak wskazuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady z 16 grudnia 2008 roku, aromaty te, jak wskazuje sama ich nazwa, powstają z naturalnych składników. Materiałami wyjściowymi najczęściej są owoce, warzywa, przyprawy, a także mikroorganizmy. Otrzymywane są one w rezultacie różnego rodzaju procesów przeprowadzanych w laboratoriach, takich jak ekstrakcja, destylacja, fermentacja, synteza oraz izolowanie enzymów z mikroorganizmów takich jak grzyby, bakterie lub drożdże.

 

Rodzaje aromatów naturalnych i ich zastosowanie

Produkowane w naszej firmie aromaty naturalne mogą przyjmować formę proszku, płynu lub emulsji, w zależności od potrzeb i wyjściowej formy danego produktu. Bardziej skoncentrowana forma sprawdza się przy artykułach, przy których niezbędne jest zamaskowanie nieprzyjemnego smaku lub zapachu, najczęściej suplementach diety oraz odżywkach. Aromaty naturalne stosuje się także w produkcji:

  • wyrobów piekarniczych i cukierniczych, np. pieczywa, ciast oraz pieczywa mrożonego, które przygotowywane jest w miejscu sprzedaży,
  • lodów,
  • mięs oraz przetworów mięsnych,
  • suplementów diety w formie proszków,
  • artykułów mrożonych takich jak pizza oraz dań gotowych do spożycia po obróbce termicznej,
  • konserw i marynowanych warzyw, np. ogórków w occie,
  • słodyczy, m.in. czekolady, żelków owocowych, puddingów, marmolad i batonów,
  • muesli,
  • napojów bezalkoholowych, w tym soków owocowych,
  • zup z torebki,
  • dań dla dzieci.

Czytaj także: Dlaczego lubimy świeczki zapachowe?