Aromaty paszowe

Nasza działalność obejmuje nie tylko produkcję aromatów spożywczych i przeznaczonych do zanęt dla ryb – w naszej działalności nie zapominamy o producentach karm i pasz dla zwierząt. W asortymencie znajdują się doskonałe aromaty paszowe. Produkowane przez nas dodatki wzmacniają zapach i smak mieszanek paszowych, które dzięki nim stają się niezwykle apetyczne dla zwierząt hodowlanych.

Zapachy do pasz w formie sproszkowanej i płynnej wyraźnie zwiększają atrakcyjność pokarmu, dzięki czemu pozytywnie wpływają na przyrost masy zwierząt hodowlanych. Aromaty paszowe polecane są także w celu poprawienia wyników produkcyjnych i jakości surowców zwierzęcych (m.in. mięsa wieprzowego, brojlerów, a także mleka krowiego). Są one stuprocentowo bezpiecznym składnikiem odżywczym, rekomendowanym w hodowli zwierząt.

 

Aromaty paszowe dla trzody chlewnej

Pobudzanie apetytu pełni istotną rolę szczególnie w okresie przyzwyczajania młodych świń do spożywania paszy stałej. Aromaty paszowe dla trzody chlewnej zwiększają zainteresowanie prosiąt nową mieszanką, ułatwiając i przyspieszając jej akceptację.

Środki aromatyzujące są chętnie stosowane do produkcji pasz dla tuczników – niezależne badania wykazały, że nasze produkty poprawiają smak pasz na tyle silnie, że jej spożycie przez trzodę chlewną wzrasta o kilka procent, a masa ciała zwierząt – aż o kilkanaście (w porównaniu ze spożyciem paszy pozbawionej dodatków zapachowych). Zwiększa się tym samym produkcyjność i wydajność hodowli. Aromaty do pasz mają pozytywny wpływ na zdrowie i produkcyjność zarówno prosiąt, jak i dorosłych osobników.

 

Aromaty paszowe – dlaczego są tak ważne?

Aromaty paszowe są bardzo ważne w nowoczesnej hodowli trzody chlewnej. Niedostateczna ilość pobranej mieszanki jest jednym z czynników pogarszających efekty odchowu i tuczu świń. Dlatego poza tym, że pasza powinna przede wszystkim zawierać wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania zwierząt, musi też mieć atrakcyjny dla danego gatunku zapach.

Wzrost intensywności produkcji powoduje konieczność dodawania do mieszanek paszowych coraz większej ilości komponentów zmieniających smak paszy, co może pogarszać jej pobranie. Między innymi dlatego w ostatnich latach aromaty paszowe stały się niezbędnym dodatkiem do żywności przeznaczonej dla zwierząt. Świnie mają bardzo dobrze rozwinięty zmysł węchu, a atrakcyjny zapach pożywienia pobudza ich gruczoły trawienne do wydzielania enzymów. To z kolei sprawia, że pobierają większe ilości paszy, która jest lepiej trawiona.

Funkcja aromatów paszowych jest bardzo ważna we współczesnej hodowli trzody chlewnej. Wszystkie tego typu substancje wprowadzane do diety świń muszą być przebadane i zawierać w pełni bezpieczne składniki.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.