Jak aromaty paszowe oddziałują na trzodę chlewną?

Treściwe mieszanki żywieniowe dla zwierząt hodowlanych nie zawsze są przez nie chętnie zjadane. Wpływa to na spowolnienie ich wzrostu i mniej jakościowe mięso. Dlatego z pomocą przychodzą aromaty paszowe wykorzystywane szczególnie przy hodowli trzody chlewnej. Dlaczego warto je stosować? Czy są bezpieczne? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule.

Dlaczego rolnicy chętnie stosują aromaty paszowe?

Właściwe porcje żywieniowe pobrane przez zwierzęta są podstawą do uzyskania satysfakcjonujących wyników tuczu, rozrodu oraz odchowu. Choć najnowsze mieszanki składają się z coraz zdrowszych i treściwszych składników pokarmowych, to nie zawsze są one chętnie zjadane przez świnie. Problem ten można rozwiązać poprzez zastosowanie aromatów paszowych. Bezpieczeństwo ich stosowania potwierdzają przepisy unijne, dlatego jest to coraz bardziej popularna metoda optymalnego zwiększenia wzrostu masy ciała zwierząt. Mniej smaczny, ale za to treściwy pokarm to także zdrowsze mięso. Aromaty natomiast wpływają pozytywnie na zmysł węchu bydła i trzody chlewnej, a co za tym idzie, większą chęć pobrania pokarmu.

 

Rola aromatów w paszach dla prosiąt

Stosowanie aromatów paszowych jest konieczne przy przejściu młodych świń na mieszanki przeznaczone dla dojrzałych osobników. Prosięta bowiem mogą mieć trudności z trawieniem nowych składników pokarmowych, przez co tracą one chęć do ich jedzenia. Naturalne dodatki zapachowe często zawierają zioła, które ułatwiają trawienie. Zwierzęta szybciej odczuwają głód i chętniej sięgają po kolejną porcję. Ta z kolei wydaje się im słodsza i mocniej pobudza receptory zapachowe. Odpowiednie porcje pokarmu są kluczowe szczególnie w okresie dojrzewania zwierząt, dlatego tak wielu farmerów decyduje się na stosowanie aromatów.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.