Aromaty spożywcze – nie tylko do słodyczy i lodów

Aromaty spożywcze to prawdziwa uczta dla zmysłów! Już odrobina aromatu dodanego do żywności sprawia, że zyskuje ona wyrazisty i niepowtarzalny smak. W naszej ofercie mamy aż kilkadziesiąt tysięcy aromatów do żywności (zarówno naturalnych, jak i innych niż naturalne) o szerokim zastosowaniu m.in. w branży gastronomicznej. Intensywny smak i zapach wyróżnia je na tle konkurencji.

Nasze aromaty poddawane są restrykcyjnym testom, co pozwoliło uzyskać idealne receptury, które zachwycają najbardziej wymagających Klientów. Choć aromat spożywczy kojarzy się przede wszystkim z cukiernictwem, dodatek ten można znaleźć nie tylko w słodkościach. Naszą bogatą ofertę substancji zapachowych kierujemy do przedsiębiorców działających w szeroko rozumianej branży spożywczej. Produkujemy aromaty do ciast i słodyczy, a także:

  • lodów,
  • napojów,
  • wyrobów mlecznych,
  • wyrobów mięsnych,
  • zup,
  • produktów mrożonych,
  • koncentratów spożywczych.

Wybór produktów jest naprawdę duży i jesteśmy pewni, że spełni on oczekiwania przedsiębiorców. Oferujemy m.in. aromaty owocowe, orzechowe, śmietankowe, ale też rumowe, marcepanowe, różane. Woń pasująca do pory roku lub nastroju? Z przyjemnością pomożemy wybrać odpowiednią.

Jako że staramy się odpowiadać na rosnące zapotrzebowanie Klientów, wytwarzamy również dodatki do żywności specjalnego przeznaczenia – tj. suplementów diety i odżywek dla sportowców zawodowych oraz amatorów.

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że produkujemy także dodatki z certyfikatem koszerności oraz certyfikowane aromaty halal. Stosowane przez nas technologie pozwalają na ich sprzedaż w formie płynu, proszku oraz emulsji.

 

Rodzaje aromatów do żywności

Na etykietach produktów spożywczych zawierających aromaty do żywności znajdują się informacje na temat tego, czy i jakie substancje aromatyzujące zostały wykorzystane przy produkcji danego artykułu. Są to substancje aromatyczne naturalne oraz aromaty inne niż naturalne. Ich wykorzystanie jest ściśle regulowane w Unii Europejskiej na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych.

Oprócz tego, że wymuszają na producentach stosowanie aromatów spożywczych bezpiecznych dla konsumentów, to także zabraniają ich stosowania w sposób mogący wprowadzić konsumentów w błąd. Same różnice między tymi dwoma rodzajami substancji nie obejmują oczywiście jedynie nazewnictwa. Poszczególne produkty pozyskuje się z innych składników i innymi metodami. Jak to wygląda w praktyce? Przyjrzyjmy się klasyfikacji aromatów spożywczych.

 

Aromaty naturalne i inne niż naturalne

  • naturalne substancje aromatyczne – ta kategoria aromatów powstaje w wyniku procesów fizycznych, enzymatycznych lub mikrobiologicznych zachodzących w naturze. Mogą być one zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego czy mikrobiologicznego.
    Najczęściej stosowanymi substancjami są te pozyskiwane od roślin, tj. m.in. olejki eteryczne. Popularne są także pozyskiwane w procesach mikrobiologicznych estry – laktony, izolowane z owoców warzyw bądź orzechów (chociaż procesy te stosowane są także do pozyskiwania aromatów z produktów mlecznych czy mięsa);
  • aromaty inne niż naturalne — pod tą nazwą kryją się substancje smakowo-zapachowe otrzymywane w wyniku syntezy chemicznej i modyfikowanie lub kopiowanie już istniejących cząsteczek wzmacniających smak i zapach. W ten sposób otrzymuje się aromaty o intensywnym wyrazistym zapachu.
    Nie brak głosów mówiących, że takie dodatki pachną nieco sztucznie, jednak są stosowane m.in. ze względów ekonomicznych – po prostu są tańsze niż naturalne. Istnieją również aromaty spożywcze zaliczane do tej klasyfikacji, których cząsteczki mają taką samą strukturę, co występujące w przyrodzie, a to daje nadaje im dokładnie takich samych właściwości. Ich węchowe odróżnienie od naturalnej substancji aromatycznej jest z tego powodu praktycznie niemożliwe.

 

Czy aromaty spożywcze są bezpieczne dla zdrowia?

Z roku na rok coraz więcej Polaków zaczyna zastanawiać się, czy aromaty spożywcze są bezpieczne dla zdrowia. Wielu z nas naprawdę interesuje się tym, co ląduje na naszych talerzach – czytajmy składy produktów umieszczone na etykietach, rozszyfrowujemy skróty i sprawdzamy, jakie substancje kryją się za nieznanymi im nazwami. Najczęściej przedmiotem zainteresowania świadomych konsumentów są dodatki do żywności, w tym także aromaty spożywcze.

Nie brakuje osób prowadzących zdrowy styl życia, które mówią dodawaniu aromatów do jedzenia i napojów stanowcze „nie”. Czy słusznie? Czy aromaty spożywcze są bezpieczne dla zdrowia? A może nieszkodliwe są jedynie te naturalne?

Żywność z dodatkiem substancji aromatyzujących można kupować bez obaw. Niezależnie od tego, czy producent wykorzystuje naturalny aromat czy nie, każdy z nich musi być całkowicie bezpieczny dla zdrowia konsumentów. Wszystkie aromaty spożywcze przed dopuszczeniem do użytku poddaje się ocenie bezpieczeństwa – w tym także toksyczności. Po określeniu maksymalnej dziennej ilości dopuszczalnej do spożycia danej substancji aromatyzującej wraz z żywnością i orzeczeniu, że nie wywoła ona żadnych negatywnych skutków, taka substancja może być wykorzystywana w przemyśle gastronomicznym. Nie ma zatem powodu, by sądzić, że dodatki do żywności w postaci aromatów spożywczych wzmacniających jej smak i zapach są jakkolwiek szkodliwe dla zdrowia. Jedynymi osobami, które powinny ostrożnie wybierać produkty zawierające tego typu dodatki, są alergicy i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego.

 

Najbardziej popularne naturalne aromaty – jak powstają?

Przyroda jest bardzo kreatywnym twórcą aromatów spożywczych. Oprócz tego, że wiele z nich jest łatwo dostępnych, jak np. niektóre przyprawy, to są również powszechnie uważane za najzdrowsze. Właśnie dlatego najbardziej popularne są naturalne aromaty, które wpisują się w aktualne trendy świadomego i ekologicznego odżywiania.

Nie ma jednej metody pozyskiwania aromatów naturalnych. Wiele zależy od tego, z czego są produkowane. Te wytwarzane z surowców roślinnych powstają w wyniku poddania procesom enzymatycznym lub mikrobiologicznym części owocu czy warzywa. Wyizolowane w ten sposób substancje często są utrwalane w substancji płynnej, jak na przykład najbardziej popularny aromat spożywczy – ekstrakt z orchidei Vanilla. Najczęściej spotykany jest w postaci olejku waniliowego, będącego alkoholowym wyciągiem roślinnym rozprowadzonym w oleju słonecznikowym.

Naturalne aromaty wytwarzane z produktów zwierzęcych (głównie mleka i mięsa) powstają w wyniku poddania ich określonym reakcjom, czego efektem jest pozyskanie określonego aromatu spożywczego w czystej postaci.