Aromaty spożywcze – nie tylko do słodyczy i lodów

Aromaty spożywcze to prawdziwa uczta dla zmysłów! Już odrobina aromatu dodanego do żywności sprawia, że zyskuje ona wyrazisty i niepowtarzalny smak. W naszej ofercie znajduje się aż kilkadziesiąt tysięcy aromatów do żywności (zarówno naturalnych, jak i inne niż naturalne) o szerokim zastosowaniu m.in. w branży gastronomicznej. Intensywny smak i zapach wyróżnia je na tle konkurencji. Nasze aromaty poddawane są restrykcyjnym testom, co pozwoliło uzyskać idealne receptury, które zachwycają najbardziej wybrednych Klientów. Choć aromat spożywczy kojarzy się przede wszystkim z cukiernictwem, dodatek ten można znaleźć nie tylko w słodkościach. Dlatego naszą bogatą ofertę substancji zapachowych kierujemy do przedsiębiorców działających w szeroko rozumianej branży spożywczej. Produkujemy aromaty do ciast i słodyczy, a także:

  • lodów,
  • napojów,
  • wyrobów mlecznych,
  • wyrobów mięsnych,
  • zup,
  • produktów mrożonych,
  • koncentratów spożywczych.

Wybór produktów jest naprawdę duży i jesteśmy pewni, że spełni on oczekiwania przedsiębiorców. Oferujemy m.in. aromaty owocowe, orzechowe, śmietankowe, rumowe, marcepanowe, różane. Aromat pasujący do pory roku lub nastroju? Z przyjemnością pomożemy wybrać ten odpowiedni.

Jako że staramy się odpowiadać na rosnące zapotrzebowanie Klientów, wytwarzamy również aromaty do żywności specjalnego przeznaczenia – tj. suplementów diety i odżywek dla sportowców zawodowych oraz amatorów.

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że produkujemy także aromaty z certyfikatem koszerności oraz certyfikowane aromaty halal. Stosowane przez nas technologie pozwalają na ich sprzedaż w formie płynu, proszku oraz emulsji.

 

Rodzaje aromatów do żywności

Na etykietach produktów spożywczych zawierających aromaty do żywności znajdują się informacje na temat tego, czy i jakie substancje aromatyzujące zostały wykorzystane przy produkcji danego artykułu. Są to substancje aromatyczne naturalne oraz aromaty inne niż naturalne. Ich wykorzystanie jest ściśle regulowane w Unii Europejskiej na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych. Oprócz tego, że wymuszają na producentach stosowanie aromatów bezpiecznych dla konsumentów, to także zabraniają ich stosowania w sposób, mogący wprowadzić konsumentów w błąd. Same różnice między tymi dwoma rodzajami substancji nie obejmują oczywiście jedynie nazewnictwa. Poszczególne aromaty pozyskuje się z innych składników i innymi metodami. Jak to wygląda w praktyce? Przyjrzyjmy się klasyfikacji aromatów spożywczych.

 

Aromaty naturalne i inne niż naturalne

  • naturalne substancje aromatyczne – ta kategoria aromatów powstaje w wyniku procesów fizycznych, enzymatycznych lub mikrobiologicznych zachodzących w naturze. Mogą być one zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego czy mikrobiologicznego. Najczęściej stosowanymi substancjami są te pozyskiwane od roślin, tj. m.in. olejki eteryczne. Popularne są także pozyskiwane w procesach mikrobiologicznych estry – laktony, izolowane z owoców warzyw bądź orzechów (chociaż procesy te stosowane są także do pozyskiwania aromatów z produktów mlecznych czy mięsa);
  • aromaty inne niż naturalne — pod tą nazwą kryją się substancje smakowo-zapachowe otrzymywane w wyniku syntezy chemicznej i modyfikowanie lub kopiowanie już istniejących cząsteczek wzmacniających smak i zapach. W ten sposób otrzymuje się aromaty o intensywnym wyrazistym zapachu. Nie brak głosów mówiących, że takie aromaty pachną nieco sztucznie, jednak są stosowane m.in. ze względów ekonomicznych – po prostu są tańsze niż naturalne. Istnieją również aromaty zaliczane do tej klasyfikacji, których cząsteczki mają taką samą strukturę, co występujące w przyrodzie, a to daje nadaje im dokładnie takich samych właściwości. Ich węchowe odróżnienie od naturalnej substancji aromatycznej jest z tego powodu praktycznie niemożliwe.

 

Czy aromaty spożywcze są bezpieczne dla zdrowia?

Z roku na rok coraz więcej osób w Polsce zaczyna naprawdę interesować się tym, co ląduje na ich talerzach – czytają składy produktów umieszczone na etykietach, rozszyfrowują skróty i sprawdzają, jakie substancje kryją się za nieznanymi im nazwami. Najczęściej przedmiotem zainteresowania świadomych konsumentów są dodatki do żywności, w tym także aromaty spożywcze. Nie brakuje osób prowadzących zdrowy styl życia, które mówią dodawaniu substancji zapachowych do jedzenia i napojów stanowcze „nie”. Czy słusznie? Czy aromaty spożywcze są bezpieczne dla zdrowia? A może nieszkodliwe są jedynie te naturalne?

Żywność z dodatkiem substancji aromatyzujących można kupować bez obaw. Niezależnie od tego, czy producent wykorzystuje aromat naturalny czy nie, każdy z nich musi być całkowicie bezpieczny dla zdrowia konsumentów. Wszystkie aromaty spożywcze przed dopuszczeniem do użytku poddaje się ocenie bezpieczeństwa – w tym także toksyczności. Po określeniu maksymalnej dziennej ilości dopuszczalnej do spożycia danej substancji aromatyzującej wraz z żywnością i orzeczeniu, że nie wywoła ona żadnych negatywnych skutków, aromat może być wykorzystywany w przemyśle gastronomicznym. Nie ma zatem powodu, by sądzić, że dodatki do żywności w postaci aromatów wzmacniających jej smak i zapach są jakkolwiek szkodliwe dla zdrowia. Jedynymi osobami, które powinny ostrożnie wybierać produkty zawierające aromaty, są alergicy i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.