Aromaty

Pamięć węchowa to najprawdziwszy fenomen. Dzięki aromatom możemy przywołać wspomnienia sprzed lat i powrócić do dawno przeżytych chwil, które wywołują uśmiech na twarzy. Służą one także poznawaniu zupełnie nowych smaków i tym samym pozwalają stworzyć nowe pozytywne wspomnienia, do których wrócimy w przyszłości.

Nasza wizja tworzenia aromatów inspiracje czerpie z natury. Świat jest dla nas niekończącym się źródłem przyjemności i pozytywnych doznań, które odzwierciedlamy w tworzonych produktach. Nasz zaangażowany zespół specjalistów to odważni wizjonerzy, którzy każdego dnia komponują coraz doskonalsze i liczniejsze odcienie aromatyczne. W naszych kompozycjach zapachowych odnaleźć można zarówno piękno otaczającego nas świata, jak i obowiązujące trendy. Jednocześnie nie boimy się wychodzić poza schemat, dzięki czemu rodzą się wyjątkowe kompozycje aromatyczne często tworzone „na miarę”.

Aromaty spożywcze – nie tylko do słodyczy i lodów

W naszej ofercie znaleźć można kilkadziesiąt tysięcy aromatów spożywczych mających szerokie zastosowanie w branży gastronomicznej, w tym także aromaty naturalne. Intensywny smak i zapach wyróżniają nasze aromaty spośród wszystkich innych, które oferują producenci dodatków do żywności. Przeprowadziliśmy szereg restrykcyjnych testów, wykonaliśmy mnóstwo prób i nieustannie doskonaliliśmy nasze aromaty, by wreszcie uzyskać idealne receptury, dzięki którym wyroby naszych Klientów zachwycają zapachem i smakiem. Nawet minimalna ilość naszych substancji zapachowych do żywności sprawia, że produkt spożywczy zyskuje wyrazisty smak.

Choć wykorzystanie aromatów spożywczych kojarzy się przede wszystkim z cukiernictwem, to takie dodatki można znaleźć nie tylko w słodkościach. Dlatego naszą bogatą ofertę substancji zapachowych kierujemy do przedsiębiorców działających w szeroko rozumianej branży spożywczej. Produkujemy aromaty do ciast i słodyczy oraz:

  • lodów,
  • napojów,
  • wyrobów mlecznych,
  • wyrobów mięsnych,
  • zup,
  • produktów mrożonych,
  • koncentratów spożywczych.

Wybór produktów jest naprawdę duży i jesteśmy pewni, że spełni on oczekiwania przedsiębiorców. Oferujemy m.in. aromaty owocowe, orzechowe, śmietankowe, rumowy, marcepanowy, różany.
Jako że staramy się odpowiadać na rosnące zapotrzebowanie Klientów, wytwarzamy również aromaty do żywności specjalnego przeznaczenia – tj. suplementów diety i odżywek dla sportowców zawodowych oraz amatorów.

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że produkujemy także aromaty z certyfikatem koszerności oraz certyfikowane aromaty halal. Stosowane przez nas technologie pozwalają na ich sprzedaż w formie płynu, proszku oraz emulsji.

Aromaty do zanęt wędkarskich

Nasz zakład produkcyjny każdego dnia opuszczają nie tylko aromaty dla branży spożywczej. Olbrzymia wiedza naszych specjalistów oraz zaawansowane możliwości technologiczne pozwalają nam wytwarzać również wysokiej jakości aromaty do zanęt wędkarskich. Aromatyzowanie zanęt i przynęt to powszechna praktyka wśród miłośników łowienia ryb. Doświadczeni wędkarze wiedzą, że karpie dobrze jest nęcić aromatem anyżu, liny i karasie wolą kminek, leszcze zaś – kozieradkę. Każde łowisko rządzi się swoimi prawami, a ryby bywają wybredne: nie ma jednego aromatu, który lubią wszystkie gatunki. Dzięki znajomości tematu, produkujemy aromaty do zanęt i przynęt w wielu różnych zapachach i jesteśmy w stanie kompleksowo zaopatrzyć sklepy wędkarskie w tego typu produkty. Oferujemy m.in. następujące aromaty:

  • małża,
  • anyż,
  • banan,
  • kminek,
  • goździk,
  • tatarak,
  • kałamarnica,
  • ikra.

Aromaty do zanęt dostarczamy w 5 kg opakowaniach. Nadają się one do aromatyzowania gotowych zanęt oraz do ich wytwarzania od podstaw.

Aromaty paszowe

Nie zapominamy także o producentach karm i pasz dla zwierząt, oferując doskonałe aromaty paszowe. Dodatki do pasz w formie sproszkowanej i płynnej pozytywnie wpływają na przyrost masy zwierząt hodowlanych. Nasze aromaty wzmacniają zapach i smak pasz, które dzięki nim stają się naprawdę apetyczne. Środki aromatyzujące są chętnie stosowane do produkcji pasz dla tuczników – niezależne badania wykazały, że nasze aromaty zwiększają smakowitość paszy tak skutecznie, że jej spożycie przez trzodę chlewną wzrasta o kilka procent, a masa ciała zwierząt – aż o kilkanaście (w porównaniu ze spożyciem paszy pozbawionej dodatków zapachowych).

Klasyfikacja aromatów do żywności

Na etykietach produktów spożywczych zawierających aromaty do żywności znajdują się informacje na temat tego, czy i jakie substancje aromatyzujące zostały wykorzystane przy produkcji danego artykułu spożywczego. Są to substancje aromatyczne naturalne oraz aromaty syntetyczne. Ich wykorzystanie jest ściśle regulowane w Unii Europejskiej na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych. Oprócz tego, że wymuszają na producentach stosowanie aromatów bezpiecznych dla konsumentów, to także zabraniają ich stosowania w sposób, mogący wprowadzić konsumentów w błąd. Same różnice między tymi dwoma rodzajami substancji nie obejmują oczywiście jedynie nazewnictwa. Poszczególne aromaty pozyskuje się z innych składników i innymi metodami. Jak to wygląda w praktyce?

Aromat naturalne i syntetyczne

  • naturalne substancje aromatyczne – ta kategoria aromatów powstaje w wyniku procesów fizycznych, enzymatycznych lub mikrobiologicznych zachodzących w naturze. Mogą być one zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego czy mikrobiologicznego. Najczęściej stosowanymi substancjami są te pozyskiwane od roślin, tj. m.in. olejki eteryczne czy pozyskiwane z w procesach mikrobiologicznych estry – laktony, izolowane z owoców warzyw bądź orzechów (chociaż procesy te stosowane są także do pozyskiwania aromatów z produktów mlecznych czy mięsa).
  • aromaty syntetyczne - pod tą nazwą kryją się substancje smakowo-zapachowe uzyskiwane poprzez analizę chemiczną i modyfikowanie lub kopiowanie już istniejących cząsteczek wzmacniających smak i zapach. W ten sposób otrzymuje się aromaty o intensywnym wyrazistym zapachu. Nie brak głosów mówiących, że takie aromaty pachną nieco sztucznie, jednak są stosowane m.in. ze względów ekonomicznych: po prostu są tańsze niż naturalne. Istnieją również aromaty zaliczane do tej klasyfikacji, których cząsteczki mają taką samą strukturę co występujące w przyrodzie, a to daje nadaje im dokładnie takich samych właściwości. Ich węchowe odróżnienie od naturalnej substancji aromatycznej jest z tego powodu praktycznie niemożliwe.

Czy aromaty spożywcze są bezpieczne dla zdrowia?

Z roku na rok coraz więcej osób w Polsce zaczyna naprawdę interesować się tym, co ląduje na ich talerzach – czytają składy produktów umieszczone na etykietach, rozszyfrowują skróty i sprawdzają, jakie substancje kryją się za nieznanymi im nazwami. Najczęściej przedmiotem zainteresowania świadomych konsumentów są dodatki do żywności: w tym także aromaty spożywcze. Nie brakuje osób prowadzących zdrowy styl życia, które mówią dodawaniu substancji zapachowych do jedzenia i napojów stanowcze „nie”: czy słusznie? Czy aromaty spożywcze są bezpieczne dla zdrowia? A może nieszkodliwe są jedynie te naturalne?

Żywność z dodatkiem substancji aromatyzujących można kupować bez obaw. Niezależnie od tego, czy producent wykorzystuje aromat naturalny czy syntetyczny, każdy z nich musi być całkowicie bezpieczny dla zdrowia konsumentów. Wszystkie aromaty spożywcze przed dopuszczeniem do użytku poddaje się ocenie bezpieczeństwa – w tym także toksyczności. Po określeniu maksymalnej dziennej ilości dopuszczalnej do spożycia danej substancji aromatyzującej wraz z żywnością i orzeczeniu, że nie wywoła ona żadnych negatywnych skutków, aromat może być wykorzystywany w przemyśle gastronomicznym. Nie ma zatem powodu, by sądzić, że dodatki do żywności w postaci aromatów wzmacniających jej smak i zapach są jakkolwiek szkodliwe dla zdrowia. Jedynymi osobami, które powinny ostrożnie wybierać produkty zawierające aromaty, są alergicy i cierpiący na schorzenia układu pokarmowego.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.